Husmoderlig som jag är satt jag klockan på alarm strax före tre i natt, gick upp och tog ut steken ur ugnen, kokade upp lagen med salt, örtsalt, socker och paprikakrydda och hällde över steken i en kastrull. Där den fick ligga svalt tills i morse. Provsmakade lite när jag skulle paketera och sätta in den i kylskåpet och den smakade ljuvligt! Receptet är enkelt, smidigt och gott.
Tjälknul ♥
♥ 1 1/4-1 1/2 kg djupfryst benfritt nöt eller älgkött (gärna mindre mört kött eftersom att den ändå ska vara i ugnen så länge) Vi valde att göra av fransyska.
♥ Lägg det frysta köttet otinat i en ugnssäker form/panna & sätt in i nedre delen av ugnen med temperatur på 100 grader.
♥ Efter ca två, tre timmar när köttet är tinat stick i en kött-termometer (Spetsen på termometern ska placeras mitt i den tjockaste delen)
♥ Låt sen köttet stå i ugnen i 10-12 timmar eller över natten.
♥ När termometern visar 60 grader är köttet rött inuti, vid 70 grader är köttet rosa och vid 75 grader är köttet genomstekt. (Här väljer hur man tycker själv, vi valde att ta ut köttet när termometern visade mellan 70 och 75 grader för att det inte skulle bli för torrt).
♥ När köttet är uttaget ur ugnen, koka upp 1 liter vatten till lagen, tillsätt 1 dl salt, 1 tsk socker, 1/2 tsk svartpeppar och andra kryddor (i receptet står det 1 smulat lagerblad & 15 krossade torkade enbär, men det var ingenting jag hade hemma så jag struntade i det) Jag kryddade med paprika-krydda och bytte ut halva delen av saltet mot örtsalt och det gav en jättegod smak.
♥ Låt köttet ligga i lagen i 4-5 timmar & se till att lagen täcker köttet under tiden. Jag använde mig av en kastrull i lagom storlek så att lagen täckte.
När detta är klart är det bara att låta lagen rinna bort och skära köttet i tunna skivor och servera. Förvaras bäst i kylskåp inlindad i folie och en fryspåse, går även att frysa in. Hoppas att någon provar, så mycket godare än vilket köpt kött som helst. Känslan av att man har tillagat det själv i sitt kök är oslagbar :-) Nu ska jag hjälpa min sambo att göra i ordning potatisgratängen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar